Apicultorul din Alep

Click here to read in English.

E uimitor cum poate iesi atat de luminoasa o carte care descrie atata suferinta cata nu ne putem imagina. Este o carte scrisa cu compasiune, cu sensibilitate, cu respect pentru vietile ajunse la cotitura istoriei, cu un zambet cald, incurajator si cu o lacrima ascunsa intre bataile inimii.

In vara anului 2016 si apoi, din nou, in 2017, eram in Atena, munceam ca voluntara intr-un centru pentru refugiati. In fiecare zi soseau oameni in Grecia, familii intregi, confuzi, neajutorati, speriati, cei mai multi, din Siria si Afganistan. Experientele pe care le-am trait ajutandu-i pe acei oameni in cea mai cumplita perioada din viata lor mi-au deschis ochii.

Christy Lefteri – Apicultorul din Alep

Doi soti din Siria macinata de razboi se decid sa plece in Marea Britanie pentru a-si reconstrui viata, alaturi de prietenul lor si de familia acestuia, care ii asteapta acolo. Desi totul este distrus salbatic, metodic, in jurul lor, Nuri si Afra pornesc la drum abia dupa ce fiul lor este ucis de o bomba in chiar curtea casei lor. Moartea fiului taie adanc in sufletele lor si sfasie aproape fatal relatia dintre ei. Drumul lor spre noua viata devine astfel si drumul lor inapoi spre ei insisi.

Povestea relatiei celor doi are drept fundal o realitate coplesitoare, cruda, sangerie, plina de orori, pe care putini din cei care o traiesc o trec cu bine. Infrigurati, inspaimantati, cu viata toata adunata intr-un bagaj si cu copii in brate, mii de oameni fug dintr-un razboi care are drept tinta tot ceea ce nu are voie sa tinteasca: copiii, civilii, orasele, spitalele, scolile, convoaiele umanitare, viata insasi. Desi profund afectati, Nuri si Afra reusesc sa-si pastreze umanitatea in ciuda ororilor la care sunt martori sau care ii ating direct.

Photo by aladdin hammami on Unsplash

Ultima pagina a cartii vine ca o cadere lina de cortina grea, dincolo de care nu stim ce se va intampla. Poate ca raspunsul autoritatilor britanice va fi negativ, iar cortina ar ascunde de noi prabusirea finala a lui Nuri. Sau poate ca Afra va gasi in ea resursele pentru a lua amandoi drumul de la inceput. Insa cand fugi din iad, iar la poarta raiului esti trimis inapoi, care drum mai este posibil? Sau poate ca raspunsul autoritatilor este pozitiv si atunci Afra si Nuri renasc alaturi de prietenul lor Mustafa, de familia si de albinele lui, deja bine integrati in societatea britanica.

Finalul cartii ne invita sa ramanem un timp cu gandurile si trairile pe care povestea Afrei si a lui Nuri le-a starnit in noi. Povesti ca asta sunt sute de mii, nu exista buletin de stiri fara asemenea intamplari. Cine sunt oamenii acestia care ne impinzesc orizonturile de cativa ani? Cine sunt imigrantii? Ce vor de la noi? De ce pleaca de peste tot in siruri lungi cat disperarea? In lumina lunii sau in fierbinteala cruda a zilei, umbre speriate, pline de dureri, mirosind a mare si a suferinta vie… Ne leaga ceva de ei, ne aseamana? Daca am fi, fie si o zi in locul lor, in situatia lor, noi cum am rezista? Pe noi cum ne-ar durea? Ne-ar sterge cineva lacrima?… Sa ne gandim un pic… sa ne gandim… sa ne amintim de omul din fata noastra… de divinul din fiecare… sa ne amintim de noi insine.

”Apicultorul din Alep” e o carte de fictiune. Dar Nuri si Afra au fost creati in inima mea ca rezultat al fiecarui pas pe care l-am facut cu copiii si familiile care reusisera sa ajunga in Grecia. Am scris acest roman pentru a scoate la iveala felul in care ne comportam cu oamenii la care tinem cel mai mult atunci cand trecem prin multe greutati. “Apicultorul din Alep” este despre pierderi profunde, greu de imaginat, dar si despre dragoste si speranta. Asta am vazut si am auzit si am simtit pe strazile si in taberele din Atena.

Christy Lefteri – Apicultorul din Alep
  • Autor: Christy Lefteri
  • Titlul original: The Beekeeper of Aleppo
  • Titlul in limba romana: Apicultorul din Alep
  • Traducerea din limba engleza: Emanuela Tegla
  • Anul aparitiei cartii originale: 2019

Sursa imagine coperta carte: By Christy Lefteri – amazon.com, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=62483180

One thought on “Apicultorul din Alep

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.